Wednesday, September 30, 2015

Arroz con Leche With a Crunchy Cinnamon Twist

This shop has been compensated by Vons. All opinions are mine alone. #StockUpConOfertas #CollectiveBias


Rice pudding is a universal dessert and many countries have their own version of it.
In Latin America, it’s called “Arroz con Leche”, which translates to “Rice with milk”.
The Mexican version of arroz con leche is usually made with milk, cinnamon, sugar, egg yolk, vanilla, orange peel and raisins. Other ingredients like chocolate, butter, nutmeg, or lime zest may also be added but growing up, my mom kept it simple.
She would make the yummy dessert in the evenings with milk, cinnamon and raisins and I would always go for a second serving right before bedtime! We knew we were having arroz con leche every time the kitchen smelled of milk and cinnamon.
My mom would tell us stories about enjoying arroz con leche in Mexico City as a little girl. My grandmother would serve it to her eight children, as a simple, tasty and cost-effective alternative to oatmeal or cereal.
The other day, when I was at Vons, stocking up on store offers, I passed through the cereal aisle, and saw a tempting box of Cinnamon Toast Crunch, at a great price (product prices may vary by store).



I had been planning on making arroz con leche for quite some time and when I picked up the Cinnamon Toast Crunch cereal box, it occurred to me that the crispy, square, cereal bites could be used as a component to my arroz con leche recipe.
Basically, I replaced sugar with the Cinnamon Toast Crunch cereal and the result was a deliciously delightful serving of arroz con leche with a sweet, crispy texture.




My husband loved it. My sister loved it and my little Benny still asks for more “Awoz con weche”.
The recipe is very simple, you only need a handful of ingredients:



Ingredients (makes 6-8 servings)
*1 cup of white rice
*1 cup of evaporated milk
*1 cup of regular milk (I used 2%)
*4 cups of water
*1 cinnamon stick
*3 TBSP sugar
*Cinnamon Toast Crunch Cereal


Instructions

In a large pot, bring the water and rice to a boil. Break the cinnamon stick in half and add to the boiling water. Stir the rice occasionally and once it’s been boiling for about 10 minutes, add the f evaporated milk, followed by the regular milk. Close the pot and allow to boil for another 5-7 minutes. Once the rice has a tender consistency, stir in the sugar. Set aside and allow to cool before serving. Add Cinnamon Toast Crunch.  You can also add another sweet crunchy cereal like Honey Nut Cheerios!







I hope you try this recipe at home... and remember to take advantage of the Stock-Up Sale at Vons happening now through October 14!

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En español

El postre de arroz es algo universal y muchos países tienen su propia versión del  mismo.
En América Latina, le llamamos "Arroz con Leche."
La versión mexicana de arroz con leche se hace generalmente con leche, canela, azúcar, yemas, vainilla, cáscara de naranja y pasas. Otros ingredientes como chocolate, mantequilla, nuez moscada, o ralladuras de limón también se pueden añadir, pero mi mamá siempre preparó la receta de la manera más sencilla y deliciosa posible.
Ella hacía el delicioso postre después de la cena con leche, canela, piloncillo y pasas, y yo no dormía sino hasta después de comer una segunda porción.
Cada que la cocina olía a leche y canela, mis hermanas y yo sabíamos que mi mami nos estaba haciendo arroz con leche.
Ella nos contaba historias de su niñez en la Ciudad de México y de cómo mi abuela les hacía este rico postre a sus ocho hijos. El arroz con leche servía como una alternativa sencilla, sabrosa y económica al cereal.
El otro día, cuando estaba de compras en el supermercado Vons, entré al pasillo de los cereales, y vi una caja tentadora de Cinnamon Toast Crunch, a muy buen precio (los precios de productos pueden variar según la tienda).
Había estado planeando en hacer un arrocito con leche y cuando agarré la caja de cereal, se me ocurrió que el crujiente cereal cuadradito podría ser utilizado como un componente a mi receta de arroz con leche.
Básicamente, sustituí el azúcar con el cereal Cinnamon Toast Crunch y el resultado fue una porción deliciosa de arroz con leche con una textura dulce y crujiente.
A mi marido le encantó. A mi hermana también y mi pequeño Benny todavía pide más "Awoz con Weche".
La receta es muy sencilla, sólo requiere unos cuantos ingredientes.


Ingredientes (para 6 a 8 porciones)
* 1 taza de arroz blanco
* 1 taza de leche evaporada
* 1 taza de leche regular (usé la de 2%)
* 4 tazas de agua
* 1 raja de canela
* 3 cucharadas de azúcar
* cereal Cinnamon Toast Crunch, al gusto

Instrucciones

En una olla grande, poner el agua y el arroz a hervir. Romper el palito de canela por la mitad y añadir al agua hirviendo. Agitar el arroz de vez en cuando y una vez que haya estado hirviendo durante 10 minutos, añadir la leche evaporada, seguido por la leche regular. Cierre la olla y deje hervir durante otros 5-7 minutos. Una vez que el arroz tenga una consistencia tierna, agregue el azúcar. Ponga a un lado y dejar enfriar antes de servir. Añadir cereal Cinnamon Toast Crunch. También puede añadir otro cereal crujiente dulce como Honey Nut Cheerios.
¡A disfrutar!


No olvide que las tienda Vons ofrecen excelentes ofertas en este cereal y muchos otros productos hasta el 14 de octubre!




1 comment:

Jesenia Montanez said...

I love arroz con leche! This version sounds delicious and easy to make. Thanks for sharing! #client