Thursday, March 13, 2014

Are cupcakes really THAT bad? {Tasty Thursday}

They seem to be a dieter's worst nightmare.
School districts have banned them as a way to halt childhood obesity.
Many mothers refuse to let their kids near them.
But are cupcakes really THAT bad?
I made a batch of them (mini cupcakes, that is) so that Benny would share a sweet treat with his daycare buddies on Valentine's Day last month.
I purchased everything ahead of time, meaning, no made-from-scratch frosting or homemade bread recipes. 
But when it was time to start baking, I wondered if I was doing a disservice to the children.
Sure, they were "mini" cupcakes but that chocolate and vanilla frosting, so thick and creamy layered over spongy, sweet bread gave me a reason to think twice about what I was doing.
I thought about sugar content, carbohydrates, preservatives, grams of fat and cholesterol and the innocent, unsuspecting kids that would unknowingly consume these ingredients while enjoying their dessert from their little friend.
Still, I went ahead and baked, decorated and delivered and when Benny laid eyes on the heart-shaped tray with dozens of cupcakes on Valentine's day, his smile stretched from ear to ear.
I convinced myself that a mini cupcake per child wasn't really THAT bad.
Then I researched and it turns out, I was right, sort of.
Mini cupcakes contain about 75 calories, which is far fewer than a regular sized cupcake.
If they're store-bought (like my Pillsbury box of bread mix), you're actually creating a much better option than if you purchased a mini cupcake at a bakery. The vanilla cupcake at Crumbs Bakery in New York, for example, has 780 calories and 36 grams of fat (unbelievable!). The red velvet cupcake at Sprinkles Bakery in Los Angeles has 500 calories!!
So needless to say, when I compared the different varieties of cupcakes and their fat content, I convinced myself that a single mini cupcake made at home is truly not THAT bad...
The key here, of course, is to make sure Benny realizes cupcakes are a special occasion treat and never a snack to be had on a regular basis.
Do you agree?








En español

Parecen ser la peor pesadilla de una persona a dieta .
Los distritos escolares los han prohibido como una forma de frenar la obesidad infantil.
Muchas madres se niegan a que sus hijos los coman.
¿Pero acaso los mini pastelitos realmente son tan malos?
Hice una charola de mini pastelitos para que Benny compartiera con sus amiguitos de la guardería para el Día de San Valentín el mes pasado.
Fui a comprar todo con anticipación, es decir, no hice el glaseado en casa ni tampoco seguí recetas de pan casero.
Pero cuando llegó el momento de empezar a hornear, me pregunté si estaba haciéndoles una injusticia a los niños.
Claro, que eran de tamaño "mini " pero que el glaseado de chocolate y la vainilla, tan espesa y cremosa sobre el esponjoso y dulce pan me hicieron dudar sobre lo que estaba haciendo.
Pensé en el contenido de azúcar, los carbohidratos, los conservantes, los gramos de grasa y colesterol y los niños inocentes que sin saberlo, consumirían estos ingredientes al disfrutar el postre de su pequeño amigo.
Aun así, me puse a hornear, decorar y entregar los pastelitos. Cuando Benny puso sus ojos en la charola en forma de corazón con docenas de pastelitos el día de San Valentín, su sonrisa se extendió de oído a oído.
Me convencí de que un mini pastelito por cada niño en realidad no era tan malo.
Luego investigué y resulta que tenía razón, más o menos.
Los mini pastelitos contienen alrededor de 75 calorías, que es mucho menos que uno de tamaño regular.
Si son comprados en la tienda (como mi caja de Pillsbury) , en realidad estás creando un postre mucho más saludable que si lo fueras a comprar a una panadería. El “cupcake” de vainilla en la panadería Crumbs de Nueva York, por ejemplo, contiene 780 calorías y 36 gramos de grasa (increíble!) . El cupcake de la panadería Sprinkles en Los Angeles tiene 500 calorías!
Así que vale la pena decir, que cuando comparé las diferentes variedades de cupcakes y su contenido de grasa, me convencí de que un mini-cupcake hecho en casa no tiene nada de mal ...
La clave aquí , por supuesto, es de asegurarme de Benny sepa que los pastelitos son una cosa de ocasiones especiales y nunca un aperitivo que se consuma a base regular.
¿Están de acuerdo?

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